Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2022. 01. 17., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2021. november 16.

A füredi kultúra motorja, egy szobrászművész és egy hegedűkészítő lett 2021 megyei Prima díjasa

Cserép László, Diénes Attila és Sümegi Elemér vehette át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által odaítélt megyei elismeréseket péntek este a Megyeházán. A Hester’s Life és a Reál-M Kft. vezetői az év megyei vállalkozói díjakat hozták el.

A világjárvány miatt tavaly nem, idén viszont megtartották a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém megyei Szervezetének Elnöksége és a Veszprém megyei Prima Díj Alapítványnak Kuratóriuma által 17 éve elindított megyei Prima Primissima gálát.

A megyei Prima díj közismert célja a kultúra köztünk élő, kimagasló képviselőinek, a szűkebb régiónkban élő és dolgozó kiválóságoknak erkölcsi és anyagi elismerése.Jelölteket bárki javasolhat, a kiválóságokról minden évben a kuratórium hoz döntést. Idén a közművelődés, a képzőművészet és a zeneművészet kategóriák képviselőit díjazták, de átadták az év Veszprém megyei vállalkozói díjakat is.

 


A rendezvényt Gazsi Attila, VOSZ elnökhelyettese és a Veszprém megyei Szervezet elnöke nyitotta meg

 

Az év megyei vállalkozói

A 2021. évi "Megyei Év Vállalkozója Díjat" elsőként Porkoláb Eszter és Kráml Dávid, a Hester’s Life egészséges reggelizőpelyheket, és cereáliákat előállító Fine Factory Kft. tulajdonosai vehették át. Vállalkozásuk mára több mint 800 ezer terméket állít elő éves szinten. A fejlesztéseknek köszönhetően a következő években ennek sokszorosára is képesek lesznek. Export tevékenységüket idén indították el és máris jelen vannak a skandináv boltok polcain.

A kategória másik díjazottja Ernyei István, a fuvarozással és logisztikával foglalkozó Reál-M Kft. ügyvezető igazgatója lett. Az 1991-ben alapított vállalkozás Veszprém megye egyik legnagyobb, legtöbb fuvarfeladatot végrehajtó nemzetközi szállítási és logisztikai vállalata. Éves árbevételük meghaladja a másfél milliárd forintot. A Reál-M Kft. mintegy 10 éve stabil, 100-110 fős állandó dolgozói létszámmal rendelkezik, biztos megélhetést garantálva munkavállalóinak. Partnereik elsősorban multinacionális autóipari beszállítók, akiknek 15 éve just-in-time rendszerben szállítanak.

A három megyei kiválóság

A " közművelődés" kategóriában a balatonfüredi kultúra motorjaként is ismert Cserép László vehette át elsőként a díjat.

„Cserép László történelem és filozófia szakos tanár. 1984-től 1992-ig tanár a balatonfüredi Széchényi Ferenc Szakközépiskolában, 1992-től a Balatonfüredi Polgármesteri Hivatal osztályvezetője. A Magyar Történelmi Társulat, a Magyar Filozófiai Társaság és a Millenniumi Jókai Emlékbizottság tagja. 1993-tól a Salvatore Quasimodo Alapítvány kuratóriumi tagja, titkára, a Quasimodo-díj zsűri-tagja és titkára. 2000-től a Hamvas Béla Asztaltársaság titkára. A Tempevölgy folyóirat és korábban a Hévíz c. kulturális folyóirat szerkesztője.
 Balatonfüred város Művelődési, Oktatási, Sport és Idegenforgalmi osztályvezetője. Évtizedek óta Balatonfüred kulturális életének motorja.

 A Füredre jellemző gazdag irodalmi, művészeti, színházi és egyéb kulturális programok Cserép László áldozatos, kitartó szervező munkájának köszönhetők. Nagy szerepe van Balatonfüred kiállítóhelyeienek, mint a Vaszary Galéria, Jókai-ház létrehozásában, kiállításainak szervezésében, továbbá közvetve részt vett a Helytörténeti Gyűjtemény, Vitorlázeum, Magyar Fordító Ház létrehozásában. Az országos hírű Anna-bálok fő szervezője és számtalan további balatonfüredi kulturális program mögött az ő munkája van”- állt a laudációban.


Az év megyei Prima díjasai: Sümegi Elemér, Diénes Attila és Cserép László

A „magyar képzőművészet” kategória megyei díjazottjának járó elismerést Diénes Attila szobrászművész kapta.

Diénes Attila 1942-ben született Marosvásárhelyen. 1968-ban végezte el a kolozsvári Ion Andrescu Képzőművészeti Egyetemet. 1970-től tagja a Romániai Képzőművészeti Szövetségnek. 1980-tól tagja az 1984-ig működő Marosvásárhelyi Műhelynek. 1988-tól Magyarországon él, Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Szobrász Társaságnak és a Magyar Képzőművészek és Iparművészet Szövetségének (1990). 1991-ben részt vett az újjáalakult Marosvásárhelyi Műhely kiállítás-sorozatán. 1990-től a Veszprémi Művészeti Céh tagja.

A magyar zeneművészet kategóriában, a Veszprém megyei Prima Díj 2021. évi nyertese: Sümegi Elemér lett.

Sümegi Elemér, hegedűkészítő mester. Itthon, Cambridge-ben, Cremonában, Helsinkiben látogatott műhelyeket, az első hegedűjét pedig 1994-ben készítette el. A hangszerkészítés mellett hangszerészként dolgozik a Csermák Antal Zeneiskolában. Sümegi Elemér hegedűkészítő a Szaléziánum udvarán lévő kis műhelyt 2011-ben nyitotta, előtte 10 évvel már itt dolgozott Veszprémben. A hangszerek javítása mellett az idelátogató bepillantást nyerhet egy-egy új vonós-hangszer elkészítésének stádiumába és akár meg is szólaltathatja is azokat. Sümegi Elemér mindemellett büszke családapa, szabadidejében pedig ultramaraton futó. Szeptemberben egy hazai rendezésű 6 napon keresztül tartó nemzetközi ultramaraton futóversenyen 22. helyezést ért el a világ legjobb futói között, de a legutóbbi 48 órás Országos Bajnokságon is az elsők között szerepelt.

 

A péntek esti rendezvényen bejelentették a két országos év vállalkozója díjazottat is, akik Veszprém megyét képviselve vehetik majd át elismerésüket a decemberben megrendezésre kerülő Vállalkozók Napján a Művészetek Palotájában a kormány képviselőjétől és a VOSZ elnökségétől. Az év végi rendezvénen Perjés Ákos, a Haribo Hungária, valamint Fehér Péter, az Italguru Kft. nevében képviseli majd a megyét.

Fotógaléria elérhető ide kattintva.

A Veszprémi Prima Díj facebook oldala elérhető ide kattintva.

 

 

forrás: vehir.hu

Vissza a főoldalra