Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2021. 12. 08., szerda
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2021. február 23.

Az MFB meghirdette, mely vállalkozások igényelhetik a nulla százalékos hitelt a program első szakaszában

100%-os előleggel lesz igényelhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön

A Kormány döntésének értelmében – a Gazdaság Újraindítási Akcióterv részeként - a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) bonyolítja le a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramot, melynek első szakasza a COVID-19 járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett vállalkozások számára nyújt segítséget. Az MFB a program előkészítésében közreműködő intézményekkel meghatározta azoknak az ágazatoknak, illetve vállalkozásoknak a körét, melyek az első szakaszban igényelhetik a nulla százalék kamat mellett elérhető, maximum 10 millió forintos hitelt. A program első, márciusban induló szakaszában a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő vállalkozások találhatók a listán, melyet az MFB weboldalán és az osszetartok.hu oldalon találhatnak meg az érdeklődők. A hitelt az MFB Pontok hálózatában igényelhetik a vállalkozások.

Az utolsó simításokat végzik az érintett intézmények a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogram előkészítése során. A várhatóan március első felében induló, 100 milliárd forint keretösszegű hitelprogram legfontosabb jellemzői, hogy a teljes futamidő alatt fix nulla százalékos  kamatozású, nem kapcsolódnak hozzá banki költségek és három éves türelmi idővel is igényelhetik a vállalkozások, azaz annak törlesztését az adós a hitel folyósítását követően csak 3 év türelmi idő után kezdi meg. Az igényelhető hitelösszeg minimum 1, maximum 10 millió forint, a program 100%-os előleggel lesz elérhető. A hitelt a vállalkozások az MFB Pontok hálózatában igényelhetik, az érintett bankfiókok listája elérhető a www.mfb.hu oldalon.

A program bér-, járulék-, rezsi-, működési költség, valamint készlet finanszírozására egyaránt felhasználható, azaz fedezheti azoknak a vállalkozásoknak a működési költségeit, melyeknek jelentősen csökkent vagy elmaradt a bevétele az elmúlt időszakban. A program a likviditási gondok áthidalása mellett segíti a felkészülést arra az időszakra, amikor a járványhelyzet lehetővé teszi a biztonsági korlátozások enyhítését.

A hitelprogram első szakaszának alapvető célja, hogy a leginkább rászoruló vállalkozásoknak nyújtson gyors és kedvező megoldást, ezért a lehetséges hiteligénylők köre a járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatokból kerülhet ki. Az érintett intézményekkel és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával kialakított listán a turisztika és a vendéglátó- szektor, illetve a kultúra és a sport tevékenységi körei szerepelnek, ugyanakkor már készül a program következő szakaszában elérhető termékváltozat is, amely a tervek szerint jelentősen szélesíti azoknak a vállalkozásoknak a körét, melyek igényelhetik a nulla százalékos kamatozású hitelt.

Az első szakaszban kedvezményezett tevekénységek TEÁOR kódjait tartalmazó lista elérhető az Összetartók.hu és a www.mfb.hu oldalakon, ahol az MFB folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket a hitelprogramot érintő új információkról, hogy a vállalkozások felkészülhessenek a hitelkérelmek benyújtására. Az MFB Csoportnál jelenleg is elérhető hitelprogramokról és egyéb finanszírozási lehetőségekről az Összetartók.hu oldal nyújt áttekintést az érdeklődők számára.
 

MELLÉKLET – TEÁOR kódok a program első szakaszában

Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,
Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,
Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,
Filmvetítés (TEÁOR 5914) tevékenységet,
Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR 8230) tevékenységet,
Sport és szabadidős képzés (TEÁOR 8551) tevékenységet,
Előadó-művészet (TEÁOR 9001) tevékenységet,
Előadó-művészetet kiegészítő (TEÁOR 9002) tevékenységet,
Művészeti létesítmények működtetése (TEÁOR 9004) tevékenységet,
Múzeumi tevékenység (TEÁOR 9102) tevékenységet,
Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR 9104) tevékenységet
Sportlétesítmény működtetése (TEÁOR 9311) tevékenységet,
Sportegyesületi tevékenységet (TEÁOR 9312),
Testedzési szolgáltatás (TEÁOR 9313) tevékenységet,
Egyéb sporttevékenység (TEÁOR 9319) tevékenységet,
Vidámparki, szórakoztatóparki (TEÁOR 9321) tevékenységet,
Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet,
M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységet (TEÁOR 9329),
Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,
Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,
Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet,
Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet,
Utazásközvetítés (TEÁOR 7911) tevékenységet vagy
Utazásszervezés (TEÁOR 7912) tevékenységet,
M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás (TEÁOR 4939) tevékenységet

 

További információ:
Milassin Levente
Marketing és kommunikációs igazgató
milassin.levente@mfb.hu

forrás: mfb.hu

Vissza a főoldalra