Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2022. 01. 17., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2020. november 25.

Már csak néhány hét maradt az elektronikus fizetés biztosítására

Több tízezer kereskedőnek és szolgáltatónak jelent kötelezettséget, hogy jövő januártól minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét ügyfelei számára. Az OTP Csoport több megoldást is kínál a vállalkozásoknak annak érdekében, hogy megfeleljenek a törvényi előírásnak: az érintettek igényelhetnek POS-terminált, vagy használhatják a SimpleBusiness mobilalkalmazást.

A bankkártya-forgalmat sem hagyta érintetlenül a koronavírus-járvány: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, némileg a kártyás vásárlások forgalmának korábbi dinamikus bővülése is megtorpant idén tavasszal. Viszont mivel a készpénzfelvétel drasztikusan – értékét tekintve csaknem 14 százalékkal – esett vissza a második negyedévben az elsőhöz képest, még így is több pénzt költöttek a Magyarországon kibocsátott bankkártyák birtokosai, mint amennyit készpénzként vettek fel.

 

A járvány miatt korábban az Egészségügyi Világszervezet is a készpénzmentes fizetést ajánlotta, az Országgyűlés nyári döntése értelmében pedig 2021. január 1-től minden online pénztárgépet használó vállalkozásnak biztosítania kell vásárlói részére az elektronikus fizetés lehetőségét. A kötelezettség csaknem 60 ezer kereskedőre és szolgáltatóra ró feladatot, akiknél eddig csak készpénzzel fizethettek az ügyfelek. Számukra stratégiai együttműködésben nyújt segítséget a felkészülésben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és az OTP Csoport, amelynél már több megoldás is elérhető az elektronikus fizetés biztosításához.

 

A nagyobb, évi 30 millió forint fölötti árbevételt bonyolító társaságok számára a hitelintézet a vásárlók és eladók által is már jól ismert POS terminálok igénylését ajánlja. Ezekkel a terminálokkal bármely üzlet képessé válik Mastercard, Maestro, VISA, VISA Electron, Vpay, American Express, JCB, UnionPay és OTP-emblémával ellátott bankkártyák, valamint egészségpénztári-, cafeteria- és SZÉP kártyák elfogadására is. A terminálok mágnescsíkos, chip-es és érintésmentes (contactless), valamint mobilfizetési lehetőséget is biztosítanak.

 

Az évi 30 millió forint alatti árbevétellel rendelkező társaságoknak az OTP Mobil fejlesztett új megoldást: a SimpleBusiness applikációt. A kereskedők által letölthető telefonos alkalmazással többféle elektronikus fizetési lehetőség kínálható a vásárlók számára, mivel az applikáció egyszerre teszi lehetővé a bankkártyás, illetve az azonnali fizetés lehetőségét is.

 

Magyarországon ma több mint 9,5 millió bankkártya van forgalomban, amelyből 8,8 millió lakossági kártya, a fennmaradó 700 ezer üzleti kártya. Típusuk szerinti bontásban ebből 8,3 millió betéti-, 1,2 millió pedig hitelkártya, melyeket összesen több mint 112 ezer kereskedői elfogadóhelyen használhatják birtokosaik.

 

Vissza a főoldalra