Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2022. 01. 17., hétfő
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2020. november 06.

Az Európai Kereskedelem Napja: Egymásért és a Vásárlókért!

Tizenhatodik alkalommal került megrendezésre a járványügyi helyzet miatt rendhagyó módon az Európai Kereskedelem Napja, amelyen a szervező VOSZ a hazai kereskedelmi ágazat helyzetére kívánta felhívni a figyelmet. Az Európai Kereskedelem Napján átadták a szakma legrangosabb elismeréseit is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről a rendezvény szakmai védnöke Cseresnyés Péter, kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár volt.

Az Európai Kereskedelem Napját a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tizenhat éve hagyományteremtő szándékkal indította útjára. „Az esemény célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa a kereskedelemben dolgozó több mint 500 ezer embert, amivel a szektor a legnagyobb foglalkoztató, emellett pedig a legmagasabb ÁFA és adóbefizető is egyben. 2019-ben a szektor több mint 12 ezer milliárd rekordforgalmat ért el.” – mondta el Krisán László.

A VOSZ Kereskedelmi tagozatának elnöke kiemelte: a COVID 19 járvány az elmúlt évtized legnagyobb sokkjával ütötte meg a világgazdaságot egy időben, egyszerre okozva kínálati és keresleti sokkot. A kiskereskedelmi forgalom korábbi dinamikus, 5- 6%-os éves növekedése megtorpant. 2020. január-augusztusban, az előző év azonos időszakához képest, a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene csupán 0,9%-kal emelkedett, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7%-kal, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 1,8%-kal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7%-kal csökkent az értékesítés volumene.
Az online vásárlás forgalma áprilisban duplájára nőtt ugyan, de a járvány első hulláma után visszaállt a korábbi szintre és a további járványügyi korlátozások miatt valamint a karácsonyi időszakban lehet ismét kiugrásra számítani. A non-food szektor fokozottan kitett a járvány okozta gazdasági megtorpanásnak a legnagyobb elmaradás a textil, ruházati és lábbeli üzletek területén van, a forgalomban komoly, 25%-os visszaesés tapasztalható az előző évhez képest. Megváltozott a vásárlások szerkezete, a kereslet egyértelműen az élelmiszerek, a gyógyszerek, és a sok otthon töltött idő miatt az informatikai cikkek irányába tolódott el, a tartós fogyasztási javak iránti kereslet viszont nagymértékben visszaesett. 
Cseresnyés Péter államtitkár azzal kezdte beszédét, hogy kiemelte a kereskedelmi szektor mégis hozzá tudott járulni pozitív irányba kiugró számaival a magyar gazdaság fellendítéséhez, ez pedig az a 13 ezer fő foglalkoztatott, akiket a terület a járványügyi helyzet fennállása óta foglalkoztat, tehát nem újrafoglalkoztat. Új élethelyzetet hozott a koronavírus, de mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a magyar munkahelyeket megőrizzük és a gazdasági szereplőket a rendelkezésünkre álló lehető legtöbb eszközzel segítsük, hogy ellensúlyozni tudjuk a koronavírus okozta negatív hatásait ágazati szinten, a hatékonyan működő állam és a gazdasági szereplők együttműködése a kulcs a járvány okozta kihívásokon túllendülni. A kereskedelem mindenkit összekapcsolni tudó szerepe már évszázadok óta nem változik, sőt, ha lehet csak erősödik. A kereslet, a fogyasztók egyre újabb törekvéseket indikálnak, amire a szolgáltatók fáradhatatlanul válaszolnak.
Az Európai Kereskedelem Napja 16 év alatt a kereskedelmi szakma egyik legrangosabb fórumává nőtte ki magát, ráirányítva a figyelmet a kereskedelmi szektor jelentőségére hazánk gazdasági életében. A szakma ünneplése során a VOSZ és a kereskedelmi társszövetségek így az az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, OKSZ, MBSZ és az MKIK a figyelem középpontjába állítják a kereskedelemben nap, mint nap tevékenykedő több mint félmillió embert, legyen szó a pult mögött álló dolgozókról vagy a szektorban tevékenykedő más szakemberekről. Az esemény alkalmával őket ünnepelték a szakma legrangosabb díjának, a Klauzál Gábor Elismerő Oklevelek és a VOSZ által alapított Magyar Kereskedelemért Nagydíjak átadásával is.

Az Európai Kereskedelem Napjának 2020. évi kitüntetettjei:
 
Klauzál Gábor Elismerő Oklevél:
 
Kovács Edit, a COOP Szeged Zrt. áruforgalmi igazgató
Leitnerné Fogarasi Judit, a Huszár és Társa Kft. boltvezető
Rácz József, az Mill Partner Ingatlanhasznosító Kft. ügyvezető igazgató
Dr. Tényiné Stark Mária, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi igazgatója 
Berendi András, a Roland Divatház Zrt. vezérigazgatója
Dr. Zs Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke
Gablini Gábor, a Gablini Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója
Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára
Papp András Pál, a Pane Magyar Sütőipari Kft. ügyvezető igazgatója


Miniszteri Elismerő Oklevél:
 
Dr. Kiss Gyula, a Hanság COOP Zrt. vezérigazgatója
 
Magyar Kereskedelemért Nagydíj:
 
Guth Pál Gáspárné, a Coop Szolnok Zrt. boltvezetője,
Kavasánszki Józsefné, az Abaúj Coop Zrt. üzletzetője,
Viandt Józsefné, a Kapos-COOP Zrt. üzletvezetője,
Orsós Ferenc, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. részlegvezetője
Piller Zsuzsanna, az Invitech Megoldások Zrt. szenior ügyfélmenedzsere
Oroszi László, az Auchan Magyarország Kft. kiszállítási munkatársa
Hajdu Adrienn, a dm Kft. eladó-pénztárosa

Vissza a főoldalra