Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2020. 08. 15., szombat
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2019. június 24.

Összefogás – a megmaradás alaptörvénye

Mintha egy középkori lovagi torna lenne készülőben. A péterfalvai Tisza Stadion gondosan nyírt zöld gyepét fehér sátortábor karéjozza. Ám bennük most nem nemes vitézek edzenek a bajvívásra, hanem a Kárpát-medence különböző részeiről az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Turul Expóra érkezett vállalkozások készülnek a bemutatkozásra, hívják fel termékeikkel, szolgáltatásaikkal magukra a leendő vásárlók és a majdani üzleti partnerek figyelmét. A középkori harci játékok hasonlatánál maradva; a nemzetközi kiállításon és vásáron igencsak változatos fegyvernemek mutatkoztak be, s a felvonuló csapatok száma is imponálóan magasra sikeredett a hazaiakkal együtt a Kárpáthazából több mint száz kiállító volt jelen.

A két nap során különböző füstölt húsokat, felvágottakat, sajtokat, mézet és méhészeti termékeket, lekvárokat, gyümölcs- és ivóleveket kóstolhattak meg azok, akik kilátogattak a kárpátaljai magyarság legnagyobb szabású gazdasági kiállítására és vásárára. Ahol számtalan szolgáltatással is megismerkedhettünk: a virágkötészettől kezdve a szépségipar több ágán át egészen a nyelvtanfolyamokat szervező stúdiókig, az építőipari szolgáltatásokig. Természetesen sok érdeklődőt vonzott a mezőgazdasági gépbemutató. Itt a modern mezőgazdasági eszközök tulajdonosai az érdeklődőknek nem csupán azt mondták el, hogy mit tud a szóban forgó masina, hanem arról is beszámoltak, hogy azt miképpen sikerült a termesztéstechnológiai folyamatokba bekapcsolni, magyarán, miként tudják az aggregátokat hatékonyan kihasználni.

Hatékonyság, összefogás, egymásra figyelés – idén ezek voltak a nagyszabású rendezvény legfontosabb hívószavai. Újra megfogalmazódott, hogy a Közép-Európában élők számára az lenne a legkívánatosabb, ha mind több tisztességes üzlet köttetne, az itt élő vállalkozók együtt lennének sikeresek.

A találkozó kezdetén Hunyadi Attila, Máramaros-Ugocsa Református Egyházmegye esperese igei köszöntőjében arra figyelmeztetett, hogy akkor kíséri áldás valamennyi tevékenységünket, ha terveinket kéréseinket először az Úr elé visszük.

A magyarság számára sok megpróbáltatást hozó XX. század után a XXI. század nyertes nemzete lehetünk, vallotta Cseresnyés Péter az innovációs és technológiai minisztérium államtitkára. Ehhez viszont egyesíteni kell erőinket szerte a Kárpát-medencében, el kell mélyíteni a magyar-magyar kapcsolatokat. Az elvándorlás ellen pedig úgy tudunk a leghatékonyabban küzdeni, ha tisztességes munkát és bért kínálunk alkalmazottainknak. A versenyképesség tehát nagyon fontos tényező. Ám azt látni kell, hogy az itt élők kezében van ma Kárpátalja sorsa. Biztató fejlemény a megye lakói számára, hogy Európa motorja ma Közép-Európában van. Ha okos gazdaságpolitikát folytatunk, akkor ennek áldásaiból az itt élőknek is mihamarabb részesülniük kell.

Magyarország nemzeti kormány felelősséget vállal minden magyarért, emlékeztetett az alkotmány ide vonatkozó rendelkezéseire Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke, a parlament alelnöke. Ez köszön vissza a kormány valamennyi, a külhoni magyar közösségeket támogató programjában. De természetesen csak azokon a nemzetrészeken lehet segíteni, amelyek képesek önmagukat megszervezni, hajlandók az összefogásra, kellőképpen kitartóak, s meg tudják mutatni erejüket. Ez a mostani nagyszabású seregszemle is azt bizonyítja, hogy a kárpátaljai magyarok nincsenek híjával ezeknek a képességeknek.

Luzsi József, a Nemzeti Agrárkamara képviseletében 380 ezer magyarországi gazdálkodó üzenetét és jókívánságait hozta el. Arról biztosította az ittenieket, hogy a magyar gazdaszervezeteknek továbbra is az az eltökélt szándéka, hogy hatékony segítséget nyújtsanak az agrárium itteni szereplőinek.

Virág László, a KMVSZ elnöke büszkén jegyezte meg, hogy a Turul Expo az évek során a kárpátaljai magyarság névjegyévé vált, a rendezvény nem csupán az itteni magyar közösség erőfeszítését tükrözi, hanem bemutatja a már megszületett eredményeket is. Ugyanakkor hírt ad arról is, hogy megvalósulóban az egységes Kárpát-medencei gazdasági térség, melyhez munkájukkal a kárpátaljai vállalkozók, s közöttük a kiváló agrárszakemberek is hozzájárulnak.

Kalmár Ferenc miniszteri biztos a magyar kormánynak a külhoni nemzeti közösségeket érintő politikájáról szólva kiemelte: az mindenki felé bátorító jellegű, és a kapcsolatok elmélyítését szolgálja. Ádám Imre, a KMVSZ és a VOSZ között korábban kialakult, s egyre gyümölcsözőbb együttműködésről szólt.

Bár jelenleg nem felhőtlen az ukrán-magyar viszony, s ez rányomja a bélyegét a gazdasági együttműködésre is, a két ország viszonyában közép és hosszú távon mindenképpen meghatározó Kárpátalja földrajzi helyzete, különösen a logisztika szempontjából, mutatott rá Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul. Aki annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a turizmus erőteljes fejlesztésére még a mostani körülmények között is van lehetőség.

Immár hagyomány, hogy ezen a találkozón átnyújtják az Év vállalkozója díjakat, amelyet most is hét kategóriában – az év növénytermesztője, állattenyésztője, borásza stb. – hirdettek meg. Idén pedig ehhez járult hozzá a Gubcsi Lajos (Magyarország) által alapított Ex Libris Díj átadása, melyben tíz olyan kárpátaljai szervezet, illetve magánszemély részesült, amelyek, illetve akik sokat tesznek a nemzeti identitás megőrzése, a magyar kultúra ápolása érdekében.

A vállalkozói csúcstalálkozón számos értékes és hasznos gondolat hangzott el azzal kapcsolatban, miként lehet megtartani a munkaerőt. A megfelelő bérek biztosítása ugyan nagyon lényeges, ám az itthon maradás szempontjából talán az a legfontosabb, hogy a munkavállalónak legyen megfelelő jövőképe.

A gazdafórum résztvevői azokkal a kihívásokkal foglalkoztak, amelyek mostanság érik a mezőgazdaságot. Ilyen például a szélsőséges időjárás nyomán hosszú időre beálló aszály, a modern technológiák alkalmazása a kisebb gazdaságokban, a termelők számára az újabb kitörési pontok megtalálása.

A nemzetközi kiállítás és vásár a különböző kulturális, gasztronómiai programok mellett számos bemutatkozási lehetőséget kínált hagyományőrző fiataljainknak is. Emellett a két nap során több népszerű magyarországi zenész és énekes is fellépett. Volt itt vidámpark is. A Budapesti Nagycirkusz hatalmas sátrában zajló produkciókat szintén mindenki ingyen megnézhette.

Eszenyi Gábor
forrás: https://www.karpatinfo.net/hetilap/kultura/200025991-osszefogas-megmaradas-alaptorvenye

Vissza a főoldalra