Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2019. 12. 15., vasárnap
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2019. február 06.

A dolgozók nem jártak jól – értelmetlen volt a cafeteria szétverése?

Eltelt egy hónap azóta, hogy életbe léptek a cafeteria változtatások, így jobban is megnéztük, mi a helyzet most a munkaerőpiacon. A SZÉP-kártya népszerűsége óriási nőtt, ám az nem igazán látszik, hogy mi értelme volt átalakítani a cafeteria rendszert, mivel a munkavállalók fizetése ettől egyáltalán nem nőtt, hanem helyenként csökkent is.

A Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központja a Cafeteria TREND Magazintámogatásával idén is megvizsgálta, hogy miként alakul a munkáltatók juttatási gyakorlata 2019-ben. A kutatásban 401 munkáltató adatait dolgozták fel.

A választható juttatások kínálatán jól látszik az adótörvények változásának hatása. A Széchenyi Pihenő Kártya mindhárom alszámláját biztosítja szinte minden válaszadó munkáltató a kínálatában – értékelte az eredményeket Fata László juttatási szakértő a Privátbankár.hu-nak.

Melyik a legnépszerűbb?

A kultúra- és sportbelépők megtartott adómentessége ellenére, arányaiban nem kínálja ezeket a juttatásokat a 2019-es rendszerében több munkáltató, viszont mivel több elem kikerült a kínálati listából, így a belépők előkelőbb helyen szerepelnek ((a válaszadók megadott százaléka kínálja cafeteria rendszerében ezeket az elemeket):

SZÉP Kártya 90%
Számfejtett pénz kifizetés 51%
Egészségpénztár 47%
Kulturális belépő 45%
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás 43%
Óvoda, bölcsőde térítése 39%
Sporteseményre szóló belépő 37%

A kutatásban résztvevő cégek 51 százalékánál választható elem az, hogy bérként adózva a fizetés részévé tegyék a korábbi cafeteria keretet, azaz a munkavállalók dönthetnek úgy is, hogy akár a teljes keretüket pénzben kapják meg.

Hogy alakultak a fizetések?

A szakértő szerint a juttatási keretek alapvetően változatlanul megmaradtak, ugyanakkor éves szinten enyhe csökkenés azért látszik a keretben, mivel az adótörvények változásának köszönhetően néhányan megszüntették cafeteria csomagjaikat.

Kardos György, a Bonus-Cafeteria ügyvezető igazgatója is úgy látja, hogy döntő többségben a SZÉP-kártyát választják a munkavállalók, míg második helyen a cafeteria elemek közül az egészségpénztár áll. Mint mondta, a legtöbb általuk üzemeltetett cégnél alapvetően a cafeteria változtatások után is megmaradtak a nettó bérek, de előfordul, hogy a fizetések csökkentek.

A szakember már korábban is említette, hogy alapvetően az utalványos rendszert most már nem éri meg megtartani a cégeknek, így nem javasolják az ügyfeleiknek sem, hogy pl. ételutalványokat adjanak – ez beigazolódni látszik, ugyanis kérdésünkre elmondta, hogy mindez gyakorlatilag eltűnt a gyakorlatból.

Megtartó erőt jelent a cafeteria a cégeknek

Hogy az év eleji béremelések milyen bértorlódást okozhatnak, Perlusz László a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára konkrét visszajelzéseket egyelőre még nem tudott mondani.

Mint mondta, a cafeteria esetében már érkeztek a cégektől reakciók. Eszerint a vállalkozások egy része akkor is megtartotta a cafeteria elemeket (főleg az öngondoskodáshoz kapcsolódó, nyugdíjpénztári, egészségpénztári cafeteria), hogy az év elejétől jövedelemként adózik. Perlusz szerint ez azzal magyarázható, hogy a munkavállalók megszokták ezt a fajta juttatási formát, amolyan megtartó erőt jelent a közepes és a nagyobb vállalkozások számára.

A VOSZ főtitkára egyúttal hozzátette: már azt is lehet látni, hogy a cafeteria egy részét bérben adják oda a dolgozóknak. De hogy mekkora hányadról van szó, arról nem tudott pontos számokat mondani.

 

forrás: mfor.hu

Vissza a főoldalra