Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2019. 05. 23., csütörtök
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2018. szeptember 03.

Visszahoznák a vasárnapi boltzárat, de a vevők is ezt szeretnék?

A vasárnapi boltzár bevezetését ismét kezdeményezi a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke is támogatná a vasárnapi zárva tartást. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára, Dávid Ferenc viszont szerencsétlennek és időszerűtlennek minősítette a boltzár újabb felmelegítését.

A miniszterelnökhöz fordul több százezer ágazati munkavállaló nevében a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete – így értesült a kormánypárti Magyar Idők. Azt kérik, a kormány vegye fontolóra a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését, akár részlegesen, nemzetközi mintára. A boltzár – szerintük - enyhítené a béremelések ellenére fennálló munkaerőhiányt, könnyítené a cégek működését, és azt üzenné Európának: „hazánk a családok értékeit a haszon elé helyezi.” 
Bubenkó Csaba, az érdekképviselet elnöke kifejtette: friss felméréseik szerint és a dolgozók általános véleménye alapján megállapították, hogy bár a kötelező béremeléseknek, illetve a multik gesztusainak köszönhetően átlagosan 50-60 ezer forinttal nőtt az áruházi munkavállalók bruttó keresete két év alatt, a fizetések emelése már nem kompenzálja a hét végén vagy túlórában, a kasszában, a pult mögött, a raktárban végzett munka szociális és egészségügyi hátrányait. 
A vasárnapi boltzár létével egyetértene, de nem azért, mert az megoldaná a munkaerőhiányt – mondta a Klubrádiónak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Karsai Zoltán szerint a munkaerőhiányt csak komplex foglalkozáspolitikai intézkedésekkel lehetne orvosolni, amiről tárgyalniuk kellene a kormánnyal. Azt támogatnák, ha dolgozóik biztosan számíthatnának arra, hogy a vasárnapokat a családjukkal tölthetik. 
Halgassa meg

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára szerint nem lehet bezárni a boltokat vasárnap, amikor a magyar társadalom túlnyomó többsége, 70 százaléka igényli a vásárlás lehetőségét. Dávid Ferenc azt hangsúlyozta, hogy a szakszervezeteknek nem azt kellene kérnie, hogy a munkáltatók a dolgozók munkaidőalapját csökkentsék, hanem azt, hogy a munkavállalók magas elismerésben részesüljenek, tehát a munkáltatók osztozzanak a dolgozókkal a vasárnapi nyitva tartás miatt keletkező nyereségen. 
Halgassa meg

Az MSZP elnöke szerint a legnagyobb probléma az, hogy a kormány nem konzultált akkor, amikor visszavonta az intézkedést. A munkavállalók nem kaptak dupla bérpótlékot, pihenőnapot, vagyis igényeiket nem elégítették ki - hangsúlyozta Tóth Bertalan. 
Ha a munkaerőhiányra hivatkozva be kellene zárni a boltokat vasárnap, akkor be kellene zárni az iskolákat, a gyárakat is - mondta, jelezve, hogy a kormánynak az elvándorlás ellen kellene harcolnia. 
(Klubrádió) 
 

Vissza a főoldalra