Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2019. 01. 23., szerda
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2018. február 02.

Sok idős szeretne még dolgozni _ A KÖZÉSZ-VOSZ országjáró rendezvénysorozat Debrecenben járt

Debrecen – Országos összesítésben százhoz közelít a július óta létrehozott közérdekű nyugdíjas-szövetkezetek száma.

Egy felmérés során kiderült, hogy a 2,7 magyar nyugdíjas közül körülbelül 800 ezer, ha lenne valamilyen viszonylag kevés órában és rugalmas időbeosztással végezhető munka, még szívesen dolgozna – mondta csütörtökön Debrecenben Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a közérdekű nyugdíjas-szövetkezetekről tartott szakmai napon, az új városházán. Az elsősorban a lehetőség iránt érdeklődő nyugdíjasokkal zsúfolásig megtelt teremben Kósa Lajos – a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló törvény tervezetének benyújtója – kifejtette: a legalább 7 fő részvételével létrehozható nyugdíjas-szövetkezet lényegében egy gazdasági vállalkozási forma, mely egyebek mellett foglalkozhat például idegenforgalommal, vendéglátással, kereskedelemmel, irodai munkákkal.

Azok az öregségi nyugdíjasok, akik ilyen, a diákszövetkezetekhez hasonló nyugdíjas-szövetkezet segítségével vállalnak majd munkát, nem veszítik el a nyugdíjukat, hanem kereshetnek még mellé. Kósa Lajos szavaiból kiderült, hogy az új foglalkoztatási forma népszerű, a 98 már bejegyzett nyugdíjas szövetkezet tagjainak létszáma meghaladja a 20 ezer főt.

"Az összes nyugat-európai ország arra kényszerül, hogy folyamatosan emelje a nyugdíjkorhatárt. Mi nem akarunk ehhez az eszközhöz nyúlni. Helyette az önkéntességre apellálunk, hogy akinek még kedve van, aki még energiát érez magában, az csatlakozzon ehhez.”

GALÉRIA a képre kattintva megtekinthető:

 

Debreceni nyugdíjasoknak is

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere arról beszélt a rendezvényen, hogy a cívisvárosban 32 500 nyugellátásban részesülő, 65 évnél idősebb ember él. A település gazdasága dinamikusan fejlődik, egyre több a munkahely, vagyis hamarosan itt is munkaerőhiány várható. Az üres álláshelyek egy részét akár a nyugdíjasok is elfoglalhatják – vélte. Debrecen minden támogatást igyekszik majd megadni azoknak a nyugdíjasoknak akik visszatérnének a munkaerőpiacra – fogalmazott.

Pénz és közösség a vágyakhoz

Turi Dénes, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének elnöke kiemelte: világszerte egyre tovább élnek az emberek. 30-50 évvel ezelőtt a 65 évesnél idősebbek általában hazamentek pihenni. Manapság közülük sokan akarnak még utazni, közösségekhez csatlakozni. A nyugdíjas-szövetkezetek segítenek ezen vágyakat teljesíteni. Bejelentette: a csatlakozni szándékozók a takarékszövetkezeti fiókokban, vagy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) irodában tudnak jelentkezni.

Csökken a munkavállalók száma

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára azzal biztatta a nyugdíjasokat, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint jelenleg 200 ezer betöltetlen munkahely létezik a magyar üzleti szférában. Ehhez jön még, hogy a 15-64 év közötti korúak aránya évente 40 ezerrel csökken, ráadásul 350-400 ezer ember elhagyta az országot. A nyugdíjas-szövetkezetek segíthetnek ezeket a foglalkoztatási problémákat megoldani – tette hozzá.

 

forrás: haon.hu

Vissza a főoldalra