Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2018. 05. 20., vasárnap
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2017. szeptember 07.

100 millió | 15 év | 250.000 Széchenyi Kártya

A Széchenyi Kártya Program legtöbb hiteltípusában 100 millió forintra emelik a felvehető maximális hitelkeretet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a KAVOSZ Zrt. ünnepségén, amelyen átadták a 250 ezredik Széchenyi Kártyát.

 

A KAVOSZ számokban

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg az eseményt köszöntőjével. A legfontosabb számokkal indította beszédét: 

 • 1841 milliárd forint kihelyezett hitel.
 • 343 ezer darab hitel.
 • 258 ezer vállalkozás vette már át a kártyáját.
 • 84% a vidék vállalkozója.
 • 25% egyéni mikrovállalkozás.
 • Az átlagos hitel 7 millió forint.
 • Hetente 300 szerződést kötünk meg, ha lebontjuk.
 • 220 tagból álló irodahálózat, 350 munkatárs.

Meglátása szerint a kisvállalkozások hitelezésének abszolút jelképévé vált a Széchenyi Kártya.

Több, mint 15 évvel ezelőtt kezdődött el a közös gondolkozás, annak reményében, hogy a hazai vállalkozók kedvezményes kamatozású hitelhez jussanak. Akkor Orbán Viktor miniszterelnök, Demján Sándor kezdtek el ezen gondolkozni, és hozzájuk csatlakozott Matolcsy György akkori gazdasági miniszter és Parragh László MKIK-elnök - emlékeztetett Dávid Ferenc, a KAVOSZ felügyelőbizottságának elnöke. Külön köszönetet mondott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek.

Szerinte a KAVOSZ kiváló példa arra, hogy ha van közös akarat és jó termék, akkor számos szervezettel együtt lehet működni, így a cégekkel, a kormánnyal, a bankokkal, a garanciaszervezetekkel.

A Széchenyi Kártya a tisztességes vállalkozás személyi igazolványa
- hangsúlyozta Dávid Ferenc.


Parragh László, a Magyar Kereskedelmi Iparkamara elnöke 5 embernek köszönte meg a kártya konstrukciójának elindítását: 

 • Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy megértette 2001-ben, hogy ez egy hasznos kezdeményezés.
 • Matolcsy György elhitte, hogy ezt össze tudjuk rakni
 • Varga Mihály akkori pénzügyminiszter, hogy biztosította a pénzügyi hátteret.
 • Hegedüs Éva akkori államtitkárként,
 • Nagy Róza szintén akkori államtitkárként sok segítséget adtak.

Idén várakozása szerint meghaladja a kihelyezés a 200 milliárd forintot. Azt is kiemelte, hogy ez a kártya egy gazdaságfejlesztési eszköz.

Orbán Viktor az összefogás fontosságáról

Azzal kezdte Orbán Viktor előadását, hogy a 2011-ben más szelek fújtak. Akkor a pénzügyi összeomlás elkerülésével kellett foglalkozni, az államadósság megállításával kellett törődni, a munkanélküliséget kellett leszorítani, alkotmányossági csatát kellett megvívni Brüsszellel, az IMF-et haza kellett paterolnunk a pénzügyi szuverenitás érdekében - magyarázta a miniszterelnök annak kapcsán, hogy hat évvel ezelőtt még 150 ezer kártyánál tartott a KAVOSZ.

Nem azért jöttünk össze, hogy magunkat dicsérjük, hanem az eszmét akarjuk dicsérni, ami összehozott bennünket - vélekedett. Azt az eszmét ünnepeljük, amikor az összefogásból kerekedik ki a siker - tette hozzá.

Egyedül soha sem lehetsz elég okos. Erre bizonyíték ez a kártya is - húzta alá.

A magyar kormánynak van egy rendszere arra, hogy hogyan építi be a közgazdászok tudását a politikájába. A pénzügyi tudást a jegybankból, a reálgazdasági tudást pedig a kamaráktól gyűjtjük be. Minden jelentős gazdaságpolitikai döntést megelőzően minden ilyen tudásra igényt tartunk - mondta.

A Széchenyi Kártya emlékeztet minket arra, hogy az unortodoxia jelensége nem 2010-ben kezdődött, hanem korábban. Vagyis az unortodoxia nem 2010-es jelenség, már 2001-ben megjelent Magyarországon - húzta alá.

Színvonaltalan az az érvelés, hogy uniós forrásokkal növekszik csak a magyar gazdaság. Nem külső segítséggel értük el, hogy növekszik a gazdaság, rendben van a költségvetés, alacsony a munkanélküliség - mondta a hallgatóságnak.

Szerinte a KAVOSZ legnagyobb sikere és teljesítménye, hogy túlélte a 2002-es kormányváltást.

Elismerő szavakkal méltatta a kártya elindításában játszott szerepe miatt Demján Sándort. Felidézte egy beszélgetését 2010-ből közte és Demján Sándor között: "válság idején a normativitás nem kötelező", ennek köszönhető a Munkahelyvédelmi Akcióterv elindítása is.

Az új lépés

A támogatott hitelek felső határát 100 millió forintra emeli a kormány, kivéve a folyószámlahitelek esetében - jelentette be az újítást Orbán Viktor.

Előadása végén a piaci szereplőknek köszönte meg az együttműködést, konkrétan megnevezve az Erste Bankot, az MKB Bankot, az OTP Bankot, a Sberbankot, a Takarékbankot, a Budapest Bankot, az UniCredit Bankot, a Gránit Bankot és a Raiffiesen Bankot. Emellett megköszönte a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítványnak a támogatást.

 


 

szöveg forrása: portfolio.hu
képek forrása: KAVOSZ

Vissza a főoldalra