Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
National Association of Entrepreneurs and Employers
Landesverband Ungarischer Unternehmer und Arbeitsgeber
2021. 09. 25., szombat
VOSZ-tag leszek Miért érdemes VOSZ tagnak lenni? keresés Menü
Hírek
2017. április 27.

Dr. Dávid Ferenc Szekszárdon: a vállalkozók fizetik meg a béremelés árát

A gazdaság 3 százalékos növekedése nem tesz lehetővé tömeges 15-25 százalékos béremelést – mondta dr. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerdán a Vállalkozói Szalonban, a Mészáros Borházban.

Dr. Dávid Ferenc az előadás előtt újságírói kérdésre válaszolva a munka törvénykönyvének Országgyűlés elé terjesztett, majd visszavont módosításával kapcsolatban elmondta, a gazdasági bizottság által beterjesztett javaslat munkavállalói jogokat sértett. A főtitkár elmondása szerint ugyanis ez rendkívüli módon megnövelte volna azt a munkaidőkeretet, amikor nem kell túlóradíjat fizetni. Dr. Dávid Ferenc úgy véli, hogy a javaslat szakmaiatlan és előkészítetlen volt.

Hozzátette, a javaslat visszavonása bölcs dolog volt, mert a módosítás nem szolgálta volna a vállalkozói kör érdekeit. Megjegyezte, nem tartja szerencsésnek az olyan változtatásokat, mely kizárólag bizonyos nagyvállalatok, mint például a nagy autóipari cégek érdekeit szolgálják.

Az ilyen jellegű törvények módosítások előtt célszerű a partnerekkel egyeztetni, esetleg hatástanulmányt készíteni – emelte ki dr. Dávid Ferenc.

A béremelés kapcsán arról szólt, hogy Magyarországon a nettó bérek rendkívül alacsonyak. Ezzel összefüggésben bizonyos szakmákban tömegével hiányzik a jól képzett munkaerő. Mint fogalmazott, ennek megfelelően a kormány hirtelen lépett néhány hónapja, amikor a minimálbérek 15-, illetve a garantált bérminimum 25 százalékos emeléséről döntött. A béremelések összességében 1 millió 250 ezer munkavállalót érintenek, ennyi ember bérét kellett ugyanis emelni.

Dr. Dávid Ferenc elmondta, ez jó hír is lehetne, hiszen a munkáltatók 5 százalékos kedvezményt kaptak. Ám az 5 százalékos járulékcsökkentés a vidéki Magyarországon a hazai mikro- és kisvállalkozások esetében nem ellentételezi a minimálbér emelését.

A fentiek miatt a a főtitkár elmondása alapján a KKV szektor egy részében gazdasági kényszerből megindulhatnak a munkaidővel való „trükközések”, a részmunkaidős átjelentések, és így tovább.

Az emelés azt jelenti, hogy az alacsony keresetűek bérét növelték. Viszont a kvalitásban felettük állókkal a vállalkozó emiatt közölheti: elfogyott a pénz. Vagyis, a bérek az intézkedés hatására összetolódnak, ami miatt a fizetés elveszíti ösztönző és differenciáló hatását – tudatta a VOSZ főtitkára.

Mint azt részletezte, a multinacionális cégek számára az emelés nem jelentett problémát és Budapesten sem roppantak össze a vállalkozók a minimálbér 15-25 százalékos emelésétől. Viszont sok vidéki kisvállalkozót hátrányosan érint. Szerinte ez a hátrány a vidéki kisvállalkozások számára már az idén érzékelhetővé válik.

Hozzátette, olyan megállapodást kötöttek, melynek értelmében jövőre a minimálbér további 8-, a garantált bérminimum pedig 12 százalékkal nő. Ez két év vonatkozásában kamatos kamattal számolva összesen 40 százalékos garantált bérminimum emelést jelent.

Dr. Dávid Ferenc egyet értett abban, hogy a leszakadt munkabérek fejlesztése fontos dolog. Mint fogalmazott, örül annak, hogy az 1 millió 250 ezer munkavállaló jól járt és annak is, hogy „járuléktömegben” a magyar költségvetés gazdagodott. Ám mint mondta, ezzel az a baj, hogy mindezt a vállalkozók fizetik meg.

A főtitkár úgy látja, hogy a béremelés nem javítja a hazai vállalkozások versenyképességét és Magyarország már így is csak a 69. helyen szerepel a versenyképességet jelző ranglistán.

A kis léptékű járulékcsökkentés nem tette olcsóbbá a béreket – mondta. Kiemelte, VOSZ szerint is emelni kell a béreket, de ennek meg kell teremteni annak feltételeit, mert 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés nem tesz lehetővé tömeges, 15-25 százalékos béremelést.

Forrás: https://kadarka.net/cikkek-kat/dr-david-ferenc-szekszardon-a-vallalkozok-fizetik-meg-a-beremeles-arat

Vissza a főoldalra